Zoek en bekijk serverlogboeken

Voor het beheren van een VPS of Dedicated server moeten de logboeken worden bekeken bij het oplossen van problemen. In dit artikel worden de veelgebruikte logboeken en hun respectievelijke locaties beschreven.

Waarom zou ik logbestanden moeten bekijken?

• Ik weet niet wat het probleem veroorzaakt.
  • Ik heb geen idee waar ik moet beginnen met het oplossen van het probleem.
  • Het probleem doet zich alleen voor bij sommige gebruikers.
  • De "oplossing" die ik heb geprobeerd, heeft het probleem niet opgelost.

Apache

Apache registreert bezoekers van elke site die op de server wordt gehost. Een enkele bezoeker kan meerdere verzoeken genereren, afhankelijk van de pagina. De meeste verzoeken vallen in 2 categorieën: GET (dwz: laat een afbeelding zien) en POST (dwz: inloggen op een site). De toegangslogboeken bevatten ook de tijdstempel, het IP -adres van de client en browserinformatie.

cPanel -locatie:

HTTP -logboek:
/usr/local/apache/domlogs/$DOMAIN
HTTPS -logboek:
/usr/local/apache/domlogs/$DOMAIN -ssl_log

Plesk -locatie:

HTTP -logboeken:
/var/www/vhosts/$DOMAIN /logs/access_log
HTTPS -logboeken:
/var/www/vhosts/$DOMAIN /access_ssl_log
Wanneer moet ik de Apache -toegangslogboeken bekijken?
  • Om te zien of de verbinding van een client via internet en firewalls naar Apache gaat.
  • Als er een probleem is met het bewerken van inhoud in een CMS, moeten de apache -logboeken nog steeds een POST -aanvraag registreren. Als er geen POST -aanvraag is, moet je de DNS, firewall (s) en de toepassing controleren.
  • Controleren op DOS -aanvallen door gegevens uit deze logboeken te parseren.

De meeste webservice- en toepassingsfouten staan in het Apache -foutenlogboek . Het logboek bevat bronfouten, PHP -fouten en andere fouten om te helpen bij het oplossen van problemen.

Waar kan ik dit logboek vinden?
cPanel -locatie:

/usr/local/apache/logs/error_log
Plesk -locatie:
/var/log/httpd/error_log
Ubuntu -locatie:
/var/log/apache2/error_log
Wanneer moet ik het Apache -foutenlogboek bekijken?

Het Apache-foutenlogboek moet altijd worden bekeken bij het oplossen van problemen met de site. Dit omvat interne serverfouten en intermitterende prestatieproblemen.

PHP

Het PHP -foutenlogboek bevat informatie over fouten in specifieke PHP -bestanden, oproepen naar ontbrekende bestanden of fouten met betrekking tot de configuratie van PHP. PHP -foutlogboeken worden normaal gesproken gevonden in de bestanden van je site. Je kunt een PHPinfo -pagina () gebruiken om de loglocatie te bevestigen.

Waar kan ik dit logboek vinden?
cPanel Locatie:
/home/cpanel_username/logs/$DOMAIN .php.error.log
Plesk -locatie:
/var/www/vhosts/$DOMAIN /logs/error_log
Wanneer moet ik het PHP -foutenlogboek bekijken?

Elke keer dat je een probleem oplost dat geïsoleerd lijkt voor een of meer op PHP gebaseerde sites (zoals WordPress), maar niet voor de hele server.

Het PHP-FPM-foutenlogboek bevat fouten met betrekking tot de PHP-FPM-service. Er kunnen meerdere logboeken zijn als je meerdere versies van PHP gebruikt.

Waar kan ik dit logboek vinden?
cPanel Locatie:
/opt/cpanel/ea-phpXX/root/usr/var/log/php-fpm/error.log
XX zou 73 zijn voor PHP-FPM 7.3.

CentOS/AlmaLinux met Plesk -locatie:
/var/www/vhosts/$DOMAIN /error_log
Ubuntu met Plesk -locatie:
/var/www/vhosts/$DOMAIN /logs/php-fpm_error.log
Wanneer moet ik het PHP-FPM-logboek bekijken?
  • Je site geeft een 503 -fout weer.
  • Je site wordt langzaam of met tussenpozen geladen.

MySQL

Het MySQL -foutenlogboek bevat informatie over servicefouten, bronproblemen en gecrashte databasetabellen.

Waar kan ik dit logboek vinden?

Voor MySQL 5.5, 5.6 en MariaDB 10.2

/var/lib/mysql/$HOSTNAME .err

Voor mysql 5.7 en hoger

/var/log/mysqld.log

MariaDB 10.3 en hoger

/var/log/mariadb/mariadb.log
Wanneer moet ik het MySQL -foutenlogboek bekijken?
  • De MySQL -service kan niet worden uitgevoerd.
  • De MySQL -service gebruikt overmatig geheugen of CPU.
  • Je database gestuurde site (bijv. WordPress) is traag.
  • Je database -gestuurde site kan geen verbinding maken met MySQL.

Binnenkort beschikbaar!