Websitebeveiliging en back-ups Help

Houd mijn website schoon

Het is belangrijk om proactief te zijn en stappen te ondernemen om het risico op een nieuwe infectie te beperken. Het risico zal nooit helemaal uitgesloten kunnen worden, maar er zijn veel dingen die je kunt doen om je website te beschermen.

Firewall webtoepassing (WAF)

Het aantal softwarekwetsbaarheden waar gebruik van wordt gemaakt, groeit. Als website-eigenaar is het soms een grote uitdaging om hiermee om te gaan. Daar kan onze Firewall webtoepassing (WAF) bij helpen. Aanvallen worden gestopt nog voordat ze zelfs maar gebeuren, zodat je website veilig blijft. Let op: je website wordt pas beschermd nadat je deze hebt geactiveerd. Als je DNS bij ons wordt gehost, zorgen wij voor de nodige wijzigingen. Anders moet je deze activeren door de DNS-instellingen van je website te wijzigen.

Je website bijwerken

Als je WordPress, Joomla of andere website-software gebruikt en deze beschikt nog niet over de stabiele, huidige versie, neem dan even de tijd om je website bij te werken. Waarom? Omdat verouderde software de belangrijkste oorzaak van infecties is. Dit geldt ook voor de CMS-versie, plugins, thema's en elk ander type extensie.

Je wachtwoorden wijzigingen

Kies een goed en sterk wachtwoord. Een goed wachtwoord voldoet aan drie dingen: het is ingewikkeld, lang, en uniek. Je website heeft verschillende toegangspunten zoals FTP, SFTP, SSH, SSH, cPanel. Aanvallers weten dit en maken vaak gebruik van meerdere toegangspunten. Zorg er in ieder geval voor dat je het wachtwoord voor alle beheerdersaccounts bijwerkt. Vaak maken gebruikers meer beheerders aan dan noodzakelijk en werken ze er één bij en vergeten de rest. Het beste moment om op te schonen is na een poging tot inbreuk.

Je databasewachtwoord wijzigen

Als je een CMS (WordPress, Joomla, etc...) gebruikt, verander dan je databasewachtwoord. Zorg ervoor dat je het configuratiebestand bijwerkt - Joomla: configuration.php en WordPress: wp-config.php. Dit gaat niet automatisch, dus je moet weten hoe je die bestanden kunt openen en handmatig kunt bewerken. Als je niet weet hoe je wijzigingen in je database en configuratiebestanden moet verwerken en je website wordt gehost met GoDaddy, neem dan contact op met de klantondersteuning.

Als je niet weet hoe je je wachtwoorden moet wijzigen (zie hierboven) en je website wordt niet gehost door GoDaddy, neem dan contact op met je host om je wachtwoorden bij te werken.

Voer een virusscan uit op je persoonlijke computer

In veel gevallen zien we dat websites worden aangetast via lokale apparaten (laptops, desktops, etc.). Daarom vragen wij altijd of je even de tijd wilt nemen om een antivirusprogramma uit te voeren. Uiteindelijk maakt het niet uit hoe vaak je website wordt schoongemaakt: als je computer niet schoon is, kan je website gemakkelijk opnieuw worden geïnfecteerd.

Maak van back-ups van je website

Als de website schoon en veilig is, is het een goede gewoonte om regelmatig back-ups te maken. Er zijn een aantal back-upprogramma's die je kan gebruiken. Als je je website host bij GoDaddy kan je je aanmelden voor Site Backup. Site Backup integreert automatisch met je hosting-account en is zeer eenvoudig in te stellen.

Houd de keuken schoon

Vaak zien we dat klanten beschikken over zogenoemde “kitchen sink”-servers, vol met oude installaties van hun content management systemen, thema's of plugins. Na verloop van tijd raken deze oude installaties vergeten, maar groeien ze vol met malware die na elke schoonmaakbeurt klaar staat om de hele server te besmetten. Neem een minuutje om de dingen die horen bij een test-, staging en productieserver te scheiden.