Uitleg over e-mailclients: Desktop en mobiel

Het gaat hierom: Je wilt eenvoudig toegang tot je e-mail en deze beheren vanaf je computer en je mobiele toestel, maar de technische instelling kan ingewikkeld zijn. Dit artikel probeert op eenvoudige manier uitleg te geven over SMTP-instellingen, poorten, en het aan de slag gaan met gebruikelijke e-mailclients en/of mobiele apparaten die IMAP, POP, of Exchange gebruiken.

Wat is het verschil tussen IMAP, POP en Exchange?

Elk van deze e-mailprotocollen werkt op een webgebaseerd systeem om berichten van een server over te dragen. Daarnaast ondersteunt elk protocol de meeste, zo niet alle, e-mailclients. Dus welke e-mailclient je ook kiest, je hebt toegang tot je e-mail op een externe server.

IMAP ondersteunt online- en offline accounttoegang. Dit protocol heeft geavanceerde synchronisatiefuncties en maakt het bekijken en beheren van berichten mogelijk, zonder deze van de server te verwijderen. Daardoor worden wijzigingen die je aanbrengt opgeslagen en weergegeven vanaf elke locatie.

Met het POP-protocol kun je e-mailberichten lezen zonder een constante internetverbinding. POP downloadt de berichten van je server naar je computer of telefoon. Je kunt een kopie van de berichten op je server opslaan, maar wijzigingen die op het apparaat worden gemaakt, worden niet opgeslagen op de server.

Het Exchange ActiveSync®-protocol is een robuuste synchronisatietool voor je e-mail, kalender, contacten en andere communicatie tussen je desktop, mobiele toestel of internetverbinding. Met je gehoste Exchange e-mailaccount en je Exchange ActiveSync-geconfigureerde telefoon heb je overal veilige toegang tot communicatie.

Opmerking: Voor eenvoudige en veilige toegang tot je e-mailaccounts, wordt IMAP aanbevolen. Als je een klein bedrijf hebt of toegang moet hebben tot meer dan alleen e-mail, biedt Exchange het hoogste communicatie- en synchronisatieniveau.

Je e-mail instellen met IMAP of Je e-mail instellen met POP voor algemene aanwijzingen bekijken, of kijk hieronder voor specifieke aanwijzingen voor het instellen van clients.

Opmerking: Om ervoor te zorgen dat een kopie van je e-mailberichten op je server blijft staan, kun je de instellingen aanpassen van je e-mailclient.

E-mail instellen met je pc

De volgende informatie bevat aanwijzingen voor het instellen van je e-mailaccount met veelgebruikte pc-e-mailclients.

Instellen van je POP- of IMAP-e-mailadressen in:

• Microsoft Outlook. Snelle instelling van je POP- of IMAP-e-mailadres in Microsoft Outlook. Om te beginnen selecteer je in het menu E-mailaccounts de keuzemogelijkheid Tools.
  • MS Outlook Express. Volg deze handleiding voor eenvoudige instelling van Outlook Express. Om te beginnen selecteer je Accounts in het menu Tools.
  • Mozilla Thunderbird. Stel je POP- of IMAP-e-mailadres snel in met Thunderbird. Om te beginnen selecteer je Accountinstellingen in het menu Tools.

E-mail instellen met je Mac

De volgende informatie bevat aanwijzingen voor het instellen van je e-mailaccount met veelgebruikte Mac-e-mailclients.

Instellen van je POP- of IMAP-e-mailadressen in:

• Outlook 2011. Je kunt je POP- of IMAP-adres met Microsoft Outlook instellen. Het duurt maar even, dus klik op deze link om te zien hoe het in z‘n werk gaat.
  • Apple Mail Het instellen van je IMAP-account met Apple Mail is zo gebeurd. Om te beginnen selecteer je Voorkeuren in het mailmenu.
  • Mozilla Thunderbird. Stel je POP- of IMAP-e-mailadres snel in met Thunderbird. Om te beginnen selecteer je Accountinstellingen in het menu Tools.
  • Eudora. Het veranderen van de dominante personality in je Eudora-e-mailclient om te werken met onze e-mail is eenvoudig. In Eudora, klik je in het menu Tools op Personalities. Lees verder om verbinding te krijgen.

E-mail instellen met je mobiele telefoon of toestel

De volgende informatie bevat aanwijzingen voor het instellen van je e-mailaccount met veelgebruikte mobiele telefoons of toestellen.

Instellen van je POP- of IMAP-e-mailadressen in:

• Elke mobiele telefoon. Stel snel een POP- of IMAP-account in met je mobiele telefoon. Om te beginnen maak je een account aan met je mobiele telefoon.
  • iPhone. Met onze help-artikelen is het instellen van IMAP op je iPhone eenvoudiger dan ooit. OPMERKING: Als je e-mail op je iPhone hebt ingesteld, kun je SSL inschakelen.
  • Android. Stel je POP- of IMAP-adres om te werken met je mobiele Android-toestel snel en eenvoudig in. Tik in het beginscherm van je Android-toestel op de grijze knop Toepassing.

Opmerking: Toegang tot je POP- of IMAP- mobiele e-mail via mobilemail.secureserver.net of mobilemail.domainname.com, waarbij domainname je domeinnaam is.

SMTP-probleemoplossing

SMTP-e-mailproblemen komen het vaakst voor. Ondanks dat deze problemen meestal eenvoudig op te sporen en te verhelpen zijn, zorgen ze vaak voor problemen bij het e-mailaccountbeheer. De eerste stap is het identificeren van de fout of het probleem. Vervolgens kun je de mogelijke oplossingen nagaan en weer e-mails versturen en ontvangen.

Als je geen e-mail kunt versturen, moet je:

• Verifieer je SMTP- en accountinstellingen, waaronder gebruikersnaam en wachtwoord. Zie Wat zijn de SMTP-relaisinstellingen voor mijn e-mailclient? TIP: De gebruikersnaam is het volledige e-mailadres dat aan het account is gekoppeld.
  • Zorg ervoor dat je firewall, virusbescherming en ISP de poorten niet blokkeren. Onze SMTP-server, op wifi, is beperkt tot ISP‘s restricties, zodat je je poortinstellingen mogelijk moet wijzigen zoals hier aangegeven.
  • Bekijk de informatie m.b.t. terugsturen hier en hier. Er zijn verschillende redenen waarom een bericht wordt teruggestuurd. Als de foutmelding een link heeft, moet je hierop klikken om het probleem te achterhalen en op te lossen.

Naast de bovenstaande lijst, kun je Wat moet ik doen als ik geen toegang heb tot mijn e-mail? raadplegen voor meer informatie m.b.t. probleemoplossing.

Opmerking: Veel mobiele serviceproviders gebruiken standaard hun SMTP-serverpoort. In de meeste gevallen hoeft dit niet worden gewijzigd.

Opmerking: om je te helpen, bieden wij informatie over het gebruik van bepaalde producten van andere leveranciers, maar we onderschrijven de producten van andere partijen niet, bieden geen directe support en zijn niet verantwoordelijk voor de functies of betrouwbaarheid van deze producten. Apple Mail® en iPhone® zijn geregistreerde handelsmerken van Apple. Entourage®, Outlook®, Exchange®, en Outlook Express® zijn geregistreerde handelsmerken van Microsoft. Thunderbird® is een geregistreerd handelsmerk van Mozilla. Alle rechten voorbehouden.