Wat is een retourzending van e-mail?

Als een e-mailserver een e-mailbericht niet kan verzenden of bezorgen, wordt er een retourzendingsbericht gegenereerd waarin staat wat er aan de hand is. Hierin staat ook de precieze reden waarom de fout is opgetreden.

Als je een retourzendingbericht ontvangt, kun je aan de foutcode en onderstaande informatie zien wat de oorzaak van het probleem is, en hoe je dit kunt oplossen.

OPMERKING: deze voorbeelden maken gebruik van het domein coolexample.com en het e-mailadres holly@ — je moet deze vervangen door je eigen informatie.

Dit zijn de meestvoorkomende berichten van retourzendingen:

Gebruik Ctrl + F om trefwoorden te vinden.

Bekende problemen die resulteren in retourzending van e-mail

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
421 Server tijdelijk niet beschikbaar. Probeer het later opnieuw. IB101 De e-mailwachtrij is langer dan normaal. Probeer het later opnieuw.

Aan het account van de geadresseerde gerelateerde retourzendingen

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
Accountopslaglimiet Het account van de geadresseerde heeft de opslaglimiet bereikt en kan momenteel geen e-mailberichten ophalen. De geadresseerde moet de ontvangende map opruimen om ruimte vrij te maken voor meer e-mailberichten.
Account bestaat niet Het e-mailadres dat de afzender heeft gebruikt, bestaat niet. Controleer of het e-mailadres van de geadresseerde juist is ingevoerd.
Account is uitgeschakeld Het account van de geadresseerde bestaat, maar de mogelijkheid om e-mail te ontvangen, is uitgeschakeld. Dergelijk accounts blijven gewoonlijk definitief uitgeschakeld, maar je kunt op een later tijdstip opnieuw proberen of je het e-mailbericht kunt verzenden.
Time-out in de bezorging Dat kan gebeuren vanwege verschillende mogelijke redenen. Probeer het later opnieuw.

Retourzendingen als gevolg van ongeldige geadresseerden

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
550 Geadresseerde niet gevonden. De geadresseerde is geen geldig e-mailadres. Verwijder de ongeldige geadresseerde uit je mail.

Aan de afzender gerelateerde retourzendingen

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
535 Verificatie niet toegestaan bij IBSMTP-servers. IB401 Verificatie is niet toegestaan bij inkomende e-mail. Probeer je niet te verifiëren als je e-mail naar deze server verzendt.
550 holly@coolexample.com Lege Van:-adressen zijn niet toegestaan. Geef een geldige Van op. IB501 Het e-mailbericht "van" is leeg. Voeg een geldig "Van"-adres toe en probeer het e-mailbericht opnieuw te verzenden.
550 holly@coolexample.com IP-adressen zijn niet toegestaan als Van:-adres. Geef een geldige Van op. IB502 E-mailberichten kunnen niet worden verzonden vanaf een IP-adres. Voeg een geldig "Van"-adres toe en probeer het e-mailbericht opnieuw te verzenden.
550 coolexample.com Van:-domein is ongeldig. Geef een geldige Van: op IB506 Het domein heeft geen geldige MX-records, IP-adres of er waren problemen met DNS-lookup toen het e-mailbericht werd verzonden. Controleer of je vanuit een geldig domein verzendt. Controleer vervolgens of het domein geldige DNS-records heeft door een externe DNS-lookup uit te voeren. Als de DNS niet geldig is, moet dit worden opgelost alvorens je het e-mailbericht opnieuw verzendt.
550 holly@coolexample.com Ongeldige SPF-record. Controleer je SPF-instellingen en probeer het opnieuw. IB508 Het domein van het emailadres van de afzender heeft een SPF-record die het de verzendende e-mailserver niet toestaat e-mail vanuit het domein te verzenden. Pas de SPF-record aan zodat de server waarvandaan je probeert te verzenden erin is opgenomen, of verwijder de SPF-record uit het domein.
421 Tijdelijk afgewezen. Omgekeerde DNS voor dit IP-adres mislukt. IB108 Het IP-adres dat e-mail probeert te verzenden, heeft geen omgekeerde DNS ingesteld, of DNS-lookup is mislukt. Controleer of het verzendende IP-adres omgekeerde DNS heeft ingesteld alvorens het e-mailbericht opnieuw te verzenden.

Aan inhoud gerelateerde retourzendingen

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
552 Dit bericht is afgewezen omdat de inhoud als spam is beoordeeld door de internetgemeenschap. IB212 In het e-mailbericht staat een koppeling, bijlage of patroon dat door onze filters als spam is gedetecteerd. Neem een optie in je e-mailberichten op zodat afzenders zich kunnen uitschrijven. Controleer vervolgens in je verzendlijsten of je alleen berichten verzendt naar geadresseerden die zich hebben ingeschreven voor de ontvangst van je e-mail. Als je van mening bent dat dit bericht onbedoeld als spam is gemarkeerd, stuur dan een kopie van het bericht dat je oorspronkelijk wilde verzenden naar Support.
552 Met virus geïnfecteerd bericht afgewezen. IB705 In het e-mailbericht staat een koppeling, bijlage of patroon dat door onze filters als mogelijk virus is gedetecteerd. Neem een optie in je e-mailberichten op zodat afzenders zich kunnen uitschrijven. Controleer vervolgens in je verzendlijsten of je alleen berichten verzendt naar geadresseerden die zich hebben ingeschreven voor de ontvangst van je e-mail. Als je van mening bent dat dit bericht onbedoeld als spam is gemarkeerd, stuur dan een kopie van het bericht dat je oorspronkelijk wilde verzenden naar Support.

Retourzendingen als gevolg van een aantalbeperking

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
452 Dit bericht bevat te veel geadresseerden. Verminder het aantal geadresseerden en probeer het opnieuw. IB605 Er is geprobeerd om het bericht naar te veel geadresseerden te verzenden. Verminder het aantal geadresseerden en probeer het opnieuw.
421 Verbinding geweigerd. Er zijn te veel sessies vanaf dit IP-adres. Verlaag het aantal gelijktijdige sessies. IB007 Dit IP-adres heeft op dit moment te veel sessies geopend. Verlaag het aantal open sessies en probeer het opnieuw.
554 Dit IP-adres is tijdelijk geblokkeerd vanwege pogingen te veel berichten te verzenden met inhoud die door de internetgemeenschap als spam wordt beoordeeld. IB110 Dit IP-adres heeft geprobeerd te veel berichten te verzenden waarvan de inhoud als spam is beoordeeld en dit adres is voor een uur geblokkeerd. Als je geen ongewenste e-mailberichten verzendt, moet je contact opnemen met je internetprovider om na te gaan vanaf welke e-mailadres er zoveel berichten worden verzonden. Het probleem wordt door iets op je systeem veroorzaakt en je zult dit probleem moeten oplossen. C3: Achterhaal en bevestig de eigenaar van het IP-adres. Je kunt een IP-adres opzoeken via DNS Stuff, senderbase.org of een andere hulpmiddel voor opzoeken.
554 Dit IP-adres is voor vandaag geblokkeerd vanwege pogingen te veel berichten te verzenden met inhoud die als spam wordt beoordeeld door de internetgemeenschap. IB111 Dit IP-adres heeft geprobeerd te veel berichten te verzenden waarvan de inhoud als spam is beoordeeld en dit adres is voor de rest van de dag geblokkeerd. Controleer de inhoud van je bericht en probeer het later opnieuw.
554 Dit IP-adres is tijdelijk geblokkeerd vanwege pogingen om e-mail naar te veel ongeldige geadresseerden te verzenden. IB112 Dit IP-adres heeft geprobeerd te veel ongeldige geadresseerden te e-mailen en is voor een uur geblokkeerd. Controleer je lijst met geadresseerden en probeer het later opnieuw.
554 Dit IP-adres is vandaag geblokkeerd vanwege pogingen om e-mail naar te veel ongeldige geadresseerden te verzenden. IB113 Dit IP-adres heeft geprobeerd te veel ongeldige geadresseerden te e-mailen en is voor de rest van de dag geblokkeerd. Controleer je lijst met geadresseerden en probeer het later opnieuw.
550 Dit IP-adres heeft dit uur te veel berichten verzonden. IB504 Dit IP-adres heeft het maximale aantal toegestane berichten voor dat uur bereikt. Probeer het later opnieuw.
550 Dit bericht heeft het maximale aantal berichten per sessie overschreden. Open een nieuwe sessie en probeer het opnieuw. IB51 Dit IP-adres heeft het maximale aantal toegestane berichten voor die sessie bereikt. Probeer het later opnieuw.
550 Dit IP-adres heeft dit uur veel te veel berichten naar geadresseerden verzonden. IB607 Dit IP-adres heeft het maximale aantal toegestane geadresseerden voor dat uur bereikt. Probeer het later opnieuw.

Aan RBL-verwante retourzendingen

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
554 RBL afgewezen. Dit IP-adres is geblokkeerd in onze interne RBL. Volg de koppeling in het retourbericht om een aanvraag in te dienen om dit IP-adres te laten verwijderen.
554 Verbinding geweigerd. Dit IP-adres heeft een slechte reputatie bij Cloudmark Sender Intelligence (CSI). IB103 Dit IP-adres heeft een slechte reputatie bij Cloudmark Sender Intelligence (CSI). Controleer Cloudmark Sender Intelligence op de reputatie van het IP-adres van de afzender.
554 Verbinding geweigerd. Dit IP-adres staat op de Spamhaus-blokkadelijst (SBL). IB104 Dit IP-adres staat op de Spamhaus-blokkadelijst. Controleer of het IP-adres op de Spamhaus-blokkadelijst staat.
554 Verbinding geweigerd. Dit IP-adres staat op de blokkadelijst met exploits (XBL). IB105 Dit IP-adres staat op de Spamhaus-blokkadelijst met exploits. Controleer of het IP-adres in de Spamhaus-blokkadelijst met exploits staat.
554 Verbinding geweigerd. Dit IP-adres staat op de lijst met geblokkeerd beleid (PBL). IB106 Dit IP-adres staat op de Spamhaus-blokkadelijst met beleid. Controleer of het IP-adres in de Spamhaus-blokkadelijst met beleid staat.

Veelvoorkomende retourzendingen bij gehoste Exchange

Retourneringsfout Oorzaak van fout Oplossing
IMCEAEX-_O=
CHOST_OU=EX
CHANGE+20AD
MINISTRATIVE
+20GROUP+20+28F
YDIBOHF23SPDLT
+29_CN=RECIPIENTS_
CN =coolexample@ex2.
secureserver.net #550
5.1.1 RESOLVER.ADR.
ExRecipNot
Gevonden; niet gevonden ##
Er zijn in cache geplaatste vermeldingen uit de lijst met bijnamen of je hebt het cachebestand met bijnamen verwijderd. Zie
.
holly@coolexample.com
#550 5.1.1 RESOLVER.
ADR.ExRecipNotFound;
niet gevonden ##
Het e-mailbericht is bij de verkeerde server bezorgd, mogelijk als gevolg van een DNS-probleem. Zorg dat je het juiste e-mailadres hebt opgegeven. Controleer het domein van de geadresseerden en of de MX-records goed zijn geconfigureerd voor gehoste Exchange. Zie
voor meer informatie.