Wat is een sitemap?

Een sitemap laat zoekmachines weten dat individuele pagina‘s op je website nieuw of bijgewerkt zijn en beschikbaar zijn voor crawling. Het sitemap-protocol bestaat uit een XML-bestand dat de URL‘s van je website en drie optionele stukken informatie bevat voor iedere pagina:

• Hoe vaak de URL is bijgewerkt.
  • De laatste keer dat de URL is bijgewerkt.
  • Een prioriteit van de URL relatief aan de andere pagina‘s op de website.

Sitemaps helpen ervoor te zorgen dat alle nieuwe en moeilijk te vinden pagina‘s snel en volledig geïndexeerd worden en zijn onder andere nuttig voor websites die voor zoekmachines moeilijk zijn om effectief te crawlen en indexeren. Je website heeft er baat bij een sitemap te implementeren als deze:

• vaak bijgewerkt wordt.
  • Javascript of Flash® gebruikt voor navigatie of contentweergave.
  • een grote database of groot archief van pagina‘s bevat die alleen toegankelijk zijn via een zoekfunctie.

Opmerking: het gebruik van een sitemap garandeert niet dat zoekmachines iedere pagina van je website oppakken, maar geeft zoekmachines wel hints om je website intelligenter mee te kunnen nemen bij crawling.

Ga naar sitemaps.org voor meer informatie over sitemaps.